در سال ۱۳۷۰ فرزند برومندی از دیار شهر فرهنگ و ادب و تمدن مهاباد به نام «آکو کریمی» در یک خانواده ورزشی به دنیا آمد و از همان دوران کودکی نزد پدرش «طاهر کریمی» الفبای والیبال را فرا گرفت.فردی تحصیلکرده، ورزشکاری توانمند، مربی بین المللی کاتاگوری۳ و یک داور ملی که سال ها در وادی والیبال تلاش کرده و اکنون در کشوری دیگر دارای افتخارات بزرگی است.
آکو، در کنار والیبال تحصیل را به صورت آکادمیک و تخصصی ادامه داد و در حال حاضر دارای دو کارشناسی ارشد در رشته مهندسی مکانیک از دانشگاههای تهران و لیوبلیانا اسلوونی است و هم اکنون در حال دفاع از رساله دکتری در رشته مکاترونیک از دانشگاه لیوبلیانا میباشد.
در همین خصوص گفتوگوی را با این جوان پر تلاش و با استعداد به انجام رسیده است که خواندن آن برای مخاطبان خالی از لطف نیست.
ایسنا: لطفا بیشتر در خصوص خود و دوران حرفه ای والیبال توضیح دهید؟
به عنوان بازیکن و اولین لژیونر کًرد ایرانی به صورت رسمی در لیگ والیبال اسلوونی بازی کردم و مدت ۳ سال کاپیتان تیم والیبال لیبولیاناوالی این کشور بودم. به عنوان جوانترین مربی بینالمللی سطح ۳ والیبال ایران (کاتاگوری ۳)، افتخار اولین مربی ایرانی و کردزبان را دارم که به عنوان مربی بر روی نیمکت مسابقات لیگ قهرمانان باشگاههای اروپا و چلنج کاپ اروپا حضور یافتهام.
این جوان پر افتخار، طی امسال و سال آینده به عنوان سرمربی در لیگ برتر والیبال یک کشور اروپایی صاحب والیبال، فعالیت خواهد داشت که در طی سه سال گذشته با هدایت وی از لیگ زیرگروه به لیگ برتر صعود کرده است.
کریمی می گوید: در کارنامه مربیگری خود در والیبال آقایان، حضور در دو باشگاه پرافتخار کشور اسلوونی آچههاوالی و کالسیتوالی، قهرمانی و نایب قهرمانی در لیگ اروپا مرکزی، دو نایب قهرمانی در لیگ برتر و جام حذفی والیبال اسلوونی، قهرمانی لیگ برتر نوجوانان اسلوونی و صعود به سوپر لیگ اسلوونی را ثبت کردهام و در والیبال بانوان هم با تیم لوگاتت به عنوان قهرمانی لیگ دسته اول این کشور دست یافتهام.
ایسنا: شما در چه حوزه های دیگری از والیبال فعالیت دارید، در این خصوص توضیح دهید؟
در داوری رشته والیبال و مدیریت والیبال هم فعالیت داشتم و به عنوان داور ملی فدراسیون والیبال ایران، اولین و جوانترین داور کردزبان بودم که در کادر داوری دو دوره مسابقات لیگ جهانی والیبال، فینال مسابقات قهرمانی آسیا، فینال تور جهانی والیبال ساحلی کیش و فینال لیگبرتر والیبال ایران و اسلوونی در چند دوره حضور داشتهام.
همچنین در سال ۱۳۹۳ به عنوان دبیر هیأت والیبال شهرستان مهاباد انتخاب شدم که با ۲۳ سال سن رکورد کم سن و سال ترین دبیر هیأت را هم در شهرستان مهاباد داشتم.
در ایران نیز چه افتخاراتی کسب کردهاید؟
از سال ۱۳۸۲ تا سال ۱۳۸۸ چندین مقام قهرمانی و نایبقهرمانی در لیگ والیبال استان آذربایجان غربی به دست آوردیم و به همراه تیم میلاد مهاباد به مقام سوم لیگ زیرگروه کشور دست یافتیم. سپس به تبریز رفتم و در تیم جوانان شهرداری تبریز و جهاد کشاورزی تبریز بازی کردم و چندین مقام قهرمانی هم با تیم دانشگاه تبریز در مسابقات دانشجویان به دست آوردم.
وی در ادامه می گوید: در سال ۱۳۹۲ به عنوان یار کمکی به تیم والیبال سنندج رفتم و در همان سال قهرمان استان کردستان شدیم و در سال ۱۳۹۴ هم با تیم شهرداری مهاباد به مقام سوم مشترک لیگ زیرگروه دسته یک ایران رسیدیم و سپس به عنوان بازیکن با عقد قراردادی به تیم لیوبلیاناوالی کشور اسلوونی در لیگ دسته یک این کشور ملحق شدم که این اولین حضور رسمی یک بازیکن کوردزبان در لیگ حرفهای والیبال اروپا بود.
این والیبالیست ادامه می دهد که با حضور در دورههای مربیگری بینالمللی والیبال در کشورهای آلمان، اسلوونی و مجارستان و کسب رتبه اول بین شرکت کنندگان توانستم بالاترین مدرک مربیگری والیبال یعنی مربیگری بینالمللی سطح ۳ را کسب کنم و در سال ۲۰۱۹ پس از ۳ سال بازی با پیشنهاد سرمربیگری تیم زیر ۱۵ سال باشگاه لیوبلیاناوالی مواجه شدم که این تیم برای اولین بار در تاریخ باشگاه در لیگ برتر اسلوونی قهرمان شد و این موفقیت آغاز راه مربیگری من در اروپا بود.
موفقیتهای آکو کریمی و استعداد و توانایی این ورزشکار ایرانی باعث شد نام او در والیبال کشور اسلوونی که خود یکی از قطبهای دنیای والیبال است، بیشتر بپیچد و پیشنهاد مربیگری پر افتخارترین باشگاه این کشور ACH Volley را دریافت کند.
او افزود: همراه تیم ACH Volley توانستم عناوین مختلفی را از جمله مقام اول لیگ اروپای مرکزی، مقام دوم سوپر لیگ اسلوونی و مقام دوم جام حذفی این کشور را کسب کنم.
همچنین همراه تیم Volley Calcit توانستم عناوین مختلفی را از جمله مقام دوم لیگ اروپای مرکزی، مقام دوم سوپر لیگ اسلوونی و مقام دوم جام حذفی این کشور را به دست آورم.
ایسنا: درخصوص سفر به کشور اسلوونی و آشنایی با والیبال اروپا توضیح دهید؟
سفر به کشور اسلوونی بیشتر برای ادامه تحصیل و از طرفی ورود به باشگاه های والیبال این کشور بود و این مهم به خاطر این بود که از طرف باشگاه لیوبلیانا والی به عنوان بازیکن به توافق رسیده بودم و از سوی دیگر تحصیل در رشته مکاترونیک در مقطع دکتری برای من اهمیت زیاد داشت.
ایسنا: در حال حاضر وضعیت شما در اسلوونی و تیم های والیبال چگونه است و دارای چه مدرکی هستید؟
از لحاظ والیبال دارای بالاترین درجه مربیگری فدراسیون جهانی والیبال (کاتاگوری ۳)FIVB و دارای بالاترین درجه مربیگری در کشور اسلونی (سطح A) هستم و از سال ۲۰۲۱ به عنوان سرمربی کار خود را با تیم بزرگسالان لیوبلیانا شروع کردم و موفق شدیم در مدت ۳ سال از لیگ زیر گروه به لیگ برتر کشور اسلوونی راه پیدا کنیم.
ایسنا: در خصوص حضور دیگر بازیکنان کرد زبان آقایان نیما نیازی و آرمان کریمی در تیم شما هم بیشتر توضیح می دهید؟
از ابتدا یکی از انگیزههای من برای رشد در رشته والیبال، کمک کردن به استعدادهای جوان سرزمینم بود . در تیر ماه امسال پس از یک مدت طولانی ۵ ساله به ایران برگشتم و از نزدیک شاهد روند آموزش و رشد والیبال بودم. نیما نیازی یک استعداد ناب والیبال است که کرد زبان و اهل استان کردستان است که متاسفانه به علت نبود امکانات و دانش لازم در مناطق محروم کشور کمتر افرادی به والیبال روی میآورند و یا اینکه زود آمده از این جرگه بیرون می روند.
پس از یک روز حضور نیما نیازی در سالن ۲۰۰۰ نفری مهاباد او را از نزدیک دیدم و پس از دو جلسه تمرینی تصمیم گرفتم که امسال او را در تیمم داشته باشم و بتوانم کمکی کنم که این جوان با استعداد کردستانی راه رشد و مسیر موفقیت خود را طی کند. نیما نیازی استعداد خوبی دارد و با توجه به فیزیک عالی به زودی بیشتر از او در دنیای والیبال خواهید شنید. آرمان کریمی اما در مدت این ۳ سال حضورم به عنوان سرمربی در باشگاه لیوبلیاناوالی از روز اول به عنوان لیبرو در کنارم بود و در کسب موفقیت های تیم سهم بزرگی دارد. از نظر فنی از کیفیت دریافت و توپگیریهایش آگاه بودم و از طرفی از فضای مسموم و فاسد تیمداری والیبال در سال های نه چندان دور گذشته در دهه نود هم که کمترین بستر برای جوانان بومی شهرهای کرد زبان مهیا بود آگاهی داشتم و تصمیم گرفتم که کمک بکنم تا والیبالش را در سطح بالای دنیا دنبال بکند.
ایسنا: آیا این شرایط برای شما مهیا هست که بتوانید پل ارتباطی جوانان کٌرد با دنیای حرفه ای والیبال باشید؟
کسانی که من را از نزدیک میشناسند به خوبی میدانند که از هیچ تلاشی برای کمک به جوانان سرزمینم و هم زبان هایم دریغ نمیکنم ولی متاسفانه سیستمی در کشور ما رواج پیدا کرده است که قدرشناسی نسبت به گذشته کمتر شده است و تعدادی از مسئولان و کسانی که صاحب جایگاه ورزشی هستند لایق حضور در آن جایگاه نبوده و همین امر باعث عدم قدرشناسی آنها میشود.
پس از تمامی افتخاراتی که برای ورزش کشور و شهرم کسب کردم در مدت حضورم در مهاباد دوستان و بزرگان ورزش زیادی از سرتاسر ایران چه به صورت حضوری و چه از طریق تماس تلفنی جویای احوال بودند و باعث دلگرمی من شدند و حتی از شهرستانهای تبریزِ، کرج، بانه و سقز برای برگزاری سمینار کمک به مربیان با من تماس گرفتند که متاسفانه به علت کمبود وقت موفق نشدم حضور پیدا کنم.
اما با کمال تاسف این روزها به علت مشکلات معیشتی در مناطق کوردنشین بسیاری در تلاش هستند به هر قیمتی از این والیبال امرار معاش کنند و به همین دلیل تمام اصول کاری و حرفه ای را از یاد برده اند. از مسئولان ورزشی شهر و استانم که همیشه قطب ورزش بوده انتظارات بیشتری داشتم. چرا که دلسوز ورزش بودن فقط به گفتار نیست و فکر بزرگ و دید باز هم می طلبد.
البته باید گفت این مسائل قطعاً تاثیری در دیدگاه من نخواهد داشت و به صورت داوطلبانه یک ماه کامل در تیم والیبال نوجوانان و جوانان مهاباد با دعوت مربی تیم آقای سالار چمچه مالی حضور پیدا کردم و سعی کردم با توجه به تجربیاتی که داشتم به جوانان شهرم کمک کنم و راه رشد و توسعه را برای آنها فراهم کنم و تمام تلاشم در چند سال آینده کمک به استعدادهای والیبال کٌرد زبان معطوف خواهد بود و تلاش می کنم تا در حد توان مسیر رشد و تعالی را برای آنها فراهم کنم. در این چند سال هم جدا از بازیکنان کٌرد، در والیبال آقایان و بانوان بازیکنان زیادی را کمک کردم که در والیبال اسلوونی حضور پیدا کنند و هیچ بازیکنی در این سالها بدون تایید من به والیبال اسلوونی ورود نکرده است.
دیدگاهی که من در این چند سال حضورم در والیبال حرفه ای به آن رسیدم شاید با دیدگاه درصد بالایی از مربیان فعال والیبال دنیا متفاوت باشد. من به این نتیجه رسیدم که مرغ همسایه غاز نیست اما فهماندن این جمله به کسانی که واقعا به محیطهای بزرگ و فضای آن آشنایی ندارند سخت است.
ایسنا: نظر شما در خصوص والیبال ایران و والیبال در مناطق کٌردنشین چیست؟
متاسفانه والیبال ایران با وجود حضور استعدادهای ناب و حرفه ای دوران خوبی را سپری نمیکند و در این خصوص مسائل زیادی دخیل هستند که اگه بخواهیم به جزئیات آن بپردازیم باید ساعتها صحبت کرد. درخصوص والیبال مناطق کردنشین هم والیبال دوران بسیار بدی را سپری میکند و اصولاً سیستم در این مناطق با سیستم والیبال دنیا فاصله زیادی دارد.
ایسنا: والیبال ایران را با کشور اسلونی به صورت کوتاه میتوانید برای ما مقایسه کنید؟
کشور اسلونی در حدود ۲.۵ میلیون نفر جمعیت دارد و دو دوره گذشته نایب قهرمان اروپا و در حال حاضر یکی از ۵ تیم برتر دنیا است در حال حاضر از هیچ لحاظی قابل قیاس نیستند. اما من مطمئن هستم که با یک برنامهریزی خوب و اهداف مشخص در والیبال ایران میتواند جز ۵ تیم برتر دنیا باشد، البته ما باید زیر ساختها را آماده کنیم و ذهنیت مربیان و بازیکنان را تغییر دهیم.
و اگر واضحتر بخواهم بگویم امیدوارم آقای تقوی رئیس محترم فدراسیون والیبال جمهوری اسلامی ایران یک تحول اساسی در والیبال ایران انجام دهد ولی با امکانات حاضر و با ذهنیتی که من از مربیان و بازیکنان ایرانی میبینم به نظر من درصد موفقیت بسیار پایین است و بر همین اساس باید تلاش بیشتر کرد و برای آن برنامهریزیهای بلند مدت و کوتاه مدتی داشته باشیم.
ایسنا: آیا از سوی ایران پیشنهاد هدایت تیم های لیگ برتری و یا تیم ملی در رده های مختلف به شما داده شده است؟
بله چندین پیشنهاد باشگاهی داشتم اما متاسفانه به یک نقطه نظر مشترک بلند مدت نرسیدیم و جهت حضور در تیم ملی جوانان هم رسماً دعوت به همکاری شدم که متاسفانه به علت پارهای از مشکلات افتخار حضور پیدا نکردم.
ایسنا: بهترین آرزوی والیبالی شما چیست؟
در رده باشگاهی بالاترین مسابقات دنیا را تجربه کرده ام، ولی آرزو دارم به صورت سیستماتیک به عنوان یک مربی حرفه ای رشد کنم و در کنار یک تیم ملی در رقابت های المپیک شرکت کنم. همچنین آرزو دارم به عنوان یک عهد برای مردم نجیب کردستان تیمی باشگاهی را از این خطه را بر بام آسیا برسانم.
ایسنا: و در آخر یک خاطره تلخ و شیرین دنیای والیبال برای مخاطبان بیان کنید؟
باخت در فینال لیگ برتر والیبال اسلونی و کسب عنوان نایب قهرمانی یک خاطره بسیار تلخ برای من به عنوان یک مربی بود و در کنار این مهم صعود به سوپر لیگ اسلوونی در قالب سرمربی یک خاطره شیرین و دل انگیز است که هیچ وقت فراموش نمی کنم.
انتهای پیام
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.